Historisch Beetsterzwaag
Historisch Beetsterzwaag
← Ga terug naar de markt

Historisch Beetsterzwaag

Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers die in de zomer van 2021 bezoekers willen ontvangen en/of rondleidingen willen verzorgen tijdens de Van Lynden tentoonstelling in de overtuin van Huize Lyndenstein in Beetsterzwaag.

Beetsterzwaag heeft een rijke geschiedenis en telt maar liefst 49 rijksmonumenten. Onze Stichting heeft als missie om de kennis hierover verder te ontwikkelen en door te geven. Daarnaast ijveren we voor de instandhouding van het plaatselijk cultureel erfgoed. Een belangrijke activiteit is het organiseren van rondleidingen langs de historische panden in Beetsterzwaag. Hiernaast organiseren we de jaarlijkse Open Monumentendag in het tweede weekend van september.
 
In de zomer van 2021 organiseren we een buitententoonstelling in de overtuin van Huize Lyndenstein (Revalidatie Friesland) in Beetsterzwaag. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk voor iedereen, ook voor rolstoelers. Voor het ontvangen van de bezoekers zoeken we op tijdelijke basis extra vrijwilligers.
 
Hoofdonderwerp van deze tentoonstelling is de schilderijencollecties die door Reinhard baron van Lynden en zijn vrouw Maria Catharina van Lynden – Van Pallandt in 1899 resp. 1900 zijn geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Hiernaast zal er aandacht zijn voor Huize Lyndenstein dat dit jaar 200 jaar bestaat, voor de familie Van Lynden en voor de overtuin zelf die door de in Noord-Nederland bekende tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard is ontworpen.
 
We zoeken vrijwilligers die in het weekend in de overtuin aanwezig willen zijn om: 
 - bezoekers te ontvangen en eventuele vragen te beantwoorden;
 - uitleg te geven bij de tentoonstelling en eventueel ook rondleidingen door het dorp;
 - een oogje in het zeil te houden, zodat het terrein netjes blijft en bezoekers de coronaregels in acht nemen.
 
De gevraagde beschikbaarheid is tenminste zes dagen (meer mag ook) op zaterdag of zondag van 14-17 uur in de maanden juni, juli en augustus.
Je bent altijd met z’n tweeën, waarbij we het rooster zo indelen dat tenminste één van de vrijwilligers goed bekend is met Beetsterzwaag en met de inhoud van de tentoonstelling.
Wat je er voor terugkrijgt is een zinvolle vrijetijdsbesteding op een mooie plek, en een glimlach de bezoekers die een leuk en onderhoudend uurtje hebben gehad in het park. Er is geen financiële vergoeding beschikbaar, ook niet voor reiskosten.

Gezien de grootte van het park zul je al gauw een paar kilometer lopen op een middag, want de overtuin is liefst 400 meter lang en ook achterin het park (waar vroeger de ‘Turkse tent’ heeft gestaan) zal iets te zien zijn. Enige fysieke conditie is daarom wenselijk.
 
Vrijwilligers die bij voorbaat al het nodige afweten van de geschiedenis van Beetsterzwaag  komen in aanmerking om opgeleid te worden tot ‘’Van Lynden rondleider’’. Je loopt dan met een groepje bezoekers door de Hoofdstraat van Beetsterzwaag en geeft de rondleiding die bij de Van Lynden tentoonstelling hoort.