Activiteiten
Activiteiten
Activiteiten
Activiteiten
Activiteiten
← Ga terug naar het overzicht

Activiteiten

Engelse lessen Oekraïners (nieuw - 17 april)

Jobtalk bied speciale cursussen Engels aan om mensen uit Oekraïne de Engelse taal machtig te maken. Ze bieden online cursussen aan aan Oekraïners die nog geen Engels spreken of al gevorderde spreker zijn. In deze cursus van 10 weken leer je van maandag t/m vrijdag in 10 minuten per dag. Op maandag luister je, op dinsdag lees je, woensdag schrijf je, donderdag lees je voor en op vrijdag kun je aan de hand van een voorbeeld je eigen verhaal vertellen. De onderwerpen zijn alledaagse onderwerpen en praktijksituaties. 

De reguliere prijs voor deze cursus is €95,00 per deelnemer.

Als onderdeel van ons Solidariteitsfonds voor Oekraïne bied Jobtalk een korting aan van 50%.

 

Kijk voor meer informatie en het aanmelden op: 

https://www.jobtalkint.eu/ukraine.html

 

Zaterdag 15 april Vrijwilligersmarkt in Ureterp (13 april)

Code Hans, ZuidOostZorg, de Bibliotheek en Gemeente Opsterland organiseren zaterdag 15 april van 13:00 tot 16:00 uur een vrijwilligersmarkt in De Lijte in Ureterp (Lijteplein 56). De markt is bedoeld om organisaties uit Ureterp, Frieschepalen, Siegerswoude, Bakkeveen, Wijnjewoude en Hemrik die met vrijwilligers werken en mensen die vrijwilligerswerk zoeken met elkaar in contact te brengen. We maken er een leuke en zinvolle middag van met veel informatie over vrijwilligerswerk, maar ook lekkere hapjes gemaakt door nieuwkomers uit de gemeente en verrassende trucs van goochelaar Q-Trix. Om 13:00 uur opent wethouder Libbe de Vries de markt op magische wijze. Oekraïners die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk zijn van harte welkom! En u natuurlijk ook! Meer informatie op: www.vrijwilligersmarktureterp.nl .

 

Oekraïense kunstenaars gezocht! (16 maart)

De organisatie van het Kunstweekend Beetsterzwaag zoekt Oekraïense kunstenaars om mee te doen in het kunstweekend op 1 en 2 juli a.s. Muzikanten, fotografen, acteurs, kunstschilders, dansers, keramisten, dichters, schrijvers, videokunstenaars, performers .... kunstenaars in brede zin van het woord zijn van harte uitgenodigd om hun talent te laten zien. Geïnteresseerden kunnen ons een bericht sturen ( oekraine@codehans.nl ) en wij brengen ze in contact met de organisatie van het kunstweekend.

 

Hijsen Oekraïense vlag (24 februari)
Het is een jaar geleden sinds de inval van Rusland in Oekraïne. Sindsdien zijn 8 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. Ongeveer 90.000 daarvan wonen in Nederland. Het geweld van de oorlog lijkt nog niet voorbij. De gemeente Opsterland biedt deze mensen een veilige plek om te wonen.

 

Als blijk van medeleven hijst de gemeente Opsterland vandaag de Oekraïense vlag.

https://www.opsterland.nl/hijsen-oekrainse-vlag

 

Sporten met Lions Club (8 februari)

Lions Club Opsterland heeft in juni 2022 €2.500,- beschikbaar gesteld voor Oekraïense vluchtelingen om te kunnen sporten. Het maximale bedrag dat vergoed kan worden is €75,- per persoon. Dit aanbod geldt voor sportactiviteiten, sportabonnementen of sportlessen. Sportaanvragen van Oekraïners die in de gemeente Opsterland wonen worden in behandeling genomen. Dit aanbod geldt alleen voor Oekraïners die nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van dit aanbod. Het fonds is bijna leeg. Wie het eerst komt wie het eerst maalt! Tot 1 maart worden aanmeldingen in behandeling genomen.
 

 • Wie: Raimondo
 • Contactgegevens: +316-11216334
 • Waar: Iedere sportgelegenheid in de gemeente Opsterland

 

Gezocht: twee Oekraïense vrijwilligers (30 januari)

VV Gorredijk is opzoek naar twee Oekraïners die graag vrijwilligerswerk willen doen bij de lokale sportclub. Het is elke donderdag- en vrijdagochtend van 9:00 tot 12:00 uur. Het gaat met name om hulp bij de buitenlocaties van voetbal, tennis en rugby.   

Dit zou een mooie kans zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en de Nederlandse taal te leren.  

Mocht je geïnteresseerd zijn neem dan contact op met Raimondo via onderstaand nummer. 

 

 • Wanneer: iedere donderdag en vrijdagochtend tussen 9:00 en 12:00
 • Waar: sportcentrum Kortezwaag
 • Contactgegevens: +316-11216334

 

Online Oekraïense kerkdienst (19 december)

De Laurenskerk in Donkerbroek is komende zondag het decor van een kerstdienst voor Oekraïense vluchtelingen. De dienst wordt opgenomen en is daarna openbaar te bekijken. Het wordt een dienst met kerstversjes. Verder is er een kinderkoor dat begeleid wordt door professionele zangeressen, zal er een organist meedoen en gaat er wat gebeuren met gebeden.

Zondag wordt de dienst in Donkerbroek opgenomen. Het is geen openbare kerkdienst waar iedereen naartoe kan. Het gaat met name om de opname en het wordt in delen opgenomen. Zodra de video helemaal is gemonteerd, komt hij op YouTube te staan.

Voor meer informatie klik hier

 

Meet Up Café Oekraïne (12 december)

Het Meet Up Café organiseer op woensdag 14 december een speciale editie in het teken van Oekraïne. Nodig uw vrienden, familie, buren, docenten en kennissen uit, alle inwoners van de gemeente Opsterland zijn welkom!

 

Een Meet Up Café is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en elkaar beter leren kennen. Bezoekers zijn inwoners dorpsbewoners en mensen uit de directe omgeving die hier al generaties lang wonen. Maar daarnaast zijn de Meet Up café’s ook bedoeld voor mensen die hier nog maar kort zijn. Bijvoorbeeld Syriërs, Eritreeërs, Afghanen en vooral de laatste tijd ook mensen uit Oekraïne.
Iedereen is welkom. Ook als je de Nederlandse taal (nog) niet goed spreekt.
Samen maken we er een mooie avond van. Er wordt gesproken over interessante onderwerpen, vaak is er livemuziek.

 

Lijkt het je leuk om bij te dragen aan deze bijeenkomst? Het koken van een lekker Oekraïens recept, een presentatie geven over de tradities van Oekraïne of wil je misschien muziek maken? Neem dan contact op met Arnold Helmantel via onderstaand nummer. 

 

 • Waar: Skâns, Loaijersstrjitte 2, Gorredijk
 • Tijd: vanaf 20:00
 • Contact: +31 6 167 360 69

 

Online cursus Oekraïens leren (30 november)

Вітаю! Zet in deze cursus de eerste stappen in het leren van de Oekraïense taal en cultuur. Je leert de Oekraïense letters en uitspraak en krijgt een basis in de grammatica. Na deze cursus kun je jezelf voorstellen, praten over je werk, je familie, vakantie en hobby's. In elke les gaat het ook steeds over de Oekraiense cultuur zoals muziek, poezie, dagelijks leven, humor en de actualiteiten. 

De docent spreekt een beetje Nederlands, maar geeft les in het Engels. 

Vanaf 18 januari zal Yuliya Kazanova iedere woensdag om 18:30 de online cursus geven.

 

Voor de cursus schaft u het volgende boek aan:

 • Beginner's Ukrainian with Interactive Online Workbook, Yuri Shevchuk, derde editie, ISBN 9780781814393, €35,-.

 

Klik hier voor meer informatie

 

Bijeenkomst Oekraïne (14 november)

Op dinsdag 22 november organiseert Code Hans wederom een bijeenkomst voor de Oekraïners. Tijdens deze editie zal Carla Jager van WerktijdBV aanwezig zijn om te vertellen over hun uitzendbureau en het werk dat zij verrichten. WerktijdBV heeft veel Oekraïners in dienst. Daarbij is het voor bepaalde functies niet noodzakelijk om Nederlands en/of Engels te spreken. Een mooie gelegenheid voor Oekraïners om te kunnen werken! Alle geïnteresseerde Oekraïners zijn welkom! Van tevoren kunt u contact opnemen met Code Hans en zal het profiel van de Oekraïner gedeeld worden met WerktijdBV.

 

 • Wanneer: dinsdag 22 november
 • Waar: de Skâns, Loaijersstrjitte 2, Gorredijk
 • Tijd: vanaf 17:00
 • Contactgegevens: +316-11216334

 

Meet Up Café Oekraïne (7 november)

Naast de speciale Oekraïne-editie op 14 december organiseert het Meet Up Café ook een normale editie op 9 november.

 

Ook op de editie van aanstaande woensdag is iedereen welkom! De bezoekers zijn dorpelingen, maar ook mensen uit de directe omgeving. Het Meet Up Café bedoeld om Nederlanders, nieuw-Nederlanders en tijdelijk-Nederlanders bij elkaar te brengen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen uit Syrië, Eritrea, Afghanistan en vooral de laatste tijd ook Oekraïners. Spreek je de Nederlandse of Engelse taal nog niet goed? Geen probleem, we kunnen ook elkaar helpen. Het is bedoeld om alle inwoners van Opsterland bij elkaar te brengen, want we kunnen zoveel van elkaar leren! Samen maken we er een mooie avond van. Er wordt gesproken over interessante onderwerpen, vaak is er live muziek en je kunt lekker ontspannen.

 

 • Waar: Skâns, Loaijersstrjitte 2, Gorredijk
 • Tijd: vanaf 20:00

 

Gratis Mahjongen (26 oktober)

Mahjongclub Suver Spul biedt lessen aan in het leren spelen van Mahjong volgens de MCR-regels.

Het spel is een denksport die de nodige tactiek, inzicht en concentratie vereist. Maar er komt ook geluk bij kijken!

De club is sinds kort beschikbaar voor wedstrijden, deze zijn gedoneerd door Lokaal Belang. De les is voor alle leeftijden, van 11 tot 111 jaar en is gratis.

Het is elke donderdagavond in Gorredijk.

Wil je Mahjong Club Suver Stuff leren spelen? Neem contact op via: 06 29 18 08 87

 

Militaire oefening (25 oktober) 

Vanaf 7 november is er een week lang militaire oefeningen rondom gemeente Opsterland (Drachten en Prikkedam). Hierbij maken zij gebruik van nepmunitie en rookbommen. Ook zullen er helikopters laag over Opsterland vliegen en oefenen zij met het opstijgen en landen. Ongeveer 1000 militairen zullen hier aan meedoen. Het is mogelijk dat de Oekraïners rook en/of knallen zullen horen. Het is belangrijk dat alle inwoners van gemeente Opsterland hiervan weten. 

 

De Nije Symfony zoekt Oekraïense musici voor twee concerten (8 oktober)

Projectorkest De Nije Symfony zoekt Oekraïners die (als professional of gevorderd amateur) een strijkinstrument bespelen, om mee te spelen bij twee concerten eind november. Voor Oekraïense vluchtelingen die niet willen of kunnen deelnemen, maar die wel een van de concerten willen bijwonen, zijn vrijkaarten beschikbaar. Kijk hiernaast/hieronder bij de downloads (onder 'Bestanden') voor meer informatie (in het Nederlands/Engels/Oekraïens).

 

Meet Up Café Gorredijk 12 oktober (nieuw - 8 oktober)

Het Meet Up Café is weer begonnen. In Gorredijk kun je (gratis) deelnemen aan deze meest internationale bijeenkomst van Opsterland op elke tweede woensdagavond van de maand. Dus ook op woensdag 12 oktober. Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Sinds de herstart na de zomer niet meer in Café De Compagnon, maar in De Skâns. Klik hier en lees meer.

 

Meet Up Café Gorredijk weer van start

Op woensdag 14 september om 20:00 uur is er weer een Meet Up Café, het meest internationale café van Opsterland. Niet meer in Café De Compagnon, maar vanaf nu in De Skâns. Klik hier om meer te lezen.

 

Zondagochtend 11 september interkerkelijke openluchtdienst

"Dan komen we samen als christenen van Gorredijk en omstreken voor de interkerkelijke openluchtdienst om 9:30 uur. Plaats van samenkomst is het schoolplein van De Librije in Gorredijk, Wabbe Wissesstraat 15. Bij slecht weer wijken we uit naar de ontmoetingskerk. De voorgangers zijn: mevrouw Linda Wind, dominee Ko Sent, de heer Rinse Spits en pastoor Koos Tolboom. Muzikale medewerking wordt verleend door Brassband Opsterland. Er is een tolk aanwezig die een aantal teksten in de kerkdienst zal vertalen in het Oekraïens. Vriendelijk verzoek om deze bijeenkomst door te geven aan de christelijke Oekraïners die behoefte hebben aan een eredienst. Wilt u hen hiervoor uitnodigen? Tijdens de dienst is er voor eenieder gelegenheid een kaartje te ontsteken voor een ikoon. Van harte hoop ik dat we veel parochianen bij deze openluchtdienst mogen begroeten. Het verzoek om zelf een stoel mee te brengen."

 

Leer veilig en vertrouwd fietsen (nieuw - 6 september)

Vanaf vrijdag 23 september organiseert 'Beweegteam Opsterland' iedere week tussen 11:00 en 12:30 fietslessen voor Oekraïners in het sportcentrum Kortezwaag. Tijdens de fietslessen leren Oekraïners hoe ze veilig kunnen fietsen. Dit is onder andere het leren herkennen van de verkeersborden en het toepassen van de verkeersregels in de praktijk. Oekraïners kunnen zich aanmelden bij buurtsportcoach Geerte. Dit kan via het emailadres geerte@sportfryslan.nl of door te bellen naar 06-57 04 01 51 (zie ook de flyer hiernaast/hieronder onder 'Bestanden').

 

Kom te kerk op 22 juli

Pastoor Tolboom nodigt u allen van harte uit voor een gezellige kerkdienst op vrijdagavond 22 juli a.s. De kerkdienst te Jubbega is speciaal georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Kent u Oekraïners, wilt u hen dan attent maken op deze gezellige bijeenkomst. Natuurlijk bent u zelf ook heel erg welkom a.s. vrijdagavond! Meer informatie, ook in de Oekraïense taal,  leest u in de bijlage.

 

Koor zoekt leden 

Eind november worden (in Heerenveen en Leeuwarden) 2 concerten gegeven door Collegium Vocale Fryslân. En er worden nog koorleden gezocht! Kent u Oekraïners die zingen leuk vinden geef hen op voor de auditie op 27 september (Drachten). Het koor oefent voor de 5e symfonie van Sjostakovitsj en het Requiem van Mozart. Meer info in de bijlage. Meedoen is gratis!

 

Sportfonds helpt bij gratis clublidmaatschap  

Kent of heeft u kinderen die graag op voetbal, muziekles, dansles, turnen of judo gaan, maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Ze betalen voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar de contributie en eventueel spullen zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument. U komt in aanmerking voor gratis deelname, na een inkomenstoets. Sportfonds is er voor iedereen die op maximaal 120% van het bijstandsnivo leeft (ook zzp’ers met te weinig opdrachten). Sportfonds helpt iedereen die even het geld niet heeft om tóch weer aan een leuke activiteit mee te kunnen doen. Hoe werkt dat:

 

 • Vraag aan de juf of meester van je kind, de buurtsportcoach, de schuldhulpverlener of bij het wijkteam of ze je willen helpen om een aanvraag te doen. Dit doen zij samen met jou, op de computer. Als de aanvraag naar het fonds is gemaild, kan je kind vaak al binnen drie weken sporten of op les.
 • De juf of meester, de buurtsportcoach, schuldhulpverlener of het wijkteam vertelt je meestal binnen een week of het Jeugdfonds de lessen betaalt.
 • Betaalt het fonds? Meld je kind dan aan bij de sportclub of de instelling, bijvoorbeeld de muziek – of dansschool, waar je kind naar toe wil. Sportfonds betaald de contributie of het lesgeld direct aan de club of lesgever.

 

Dus kom van de bank, sport en cultuur zijn gezond en bieden vriendschap, plezier en afleiding! Meer informatie op de website van Sportfonds, of zoek contact met Code Hans om te bemiddelen bij een aanvraag. 

 

Wist je dat je ook een aanvraag kunt doen voor bijvoorbeeld schoolspullen of een verjaardagsbox? Ga naar samenvoorallekinderen.nl.

 

Zwemles in Beetsterzwaag voor 0-99 jaar

In Beetsterzwaag start men met zwemles voor Oekrainse vluchtelingen. Locatie is bij Revalidatie Friesland, u kiest de ingang van de sporthal naast Medifit aan de zijkant, en het is gratis. Adres is Hoofdstraat 3, 9244 CL Beetsterzwaag. Kom gerust eerst kijken!

 

 • Woensdag 18.45 - 19.15 uur; zwemles voor alle leeftijden, voor alleen Oekrainers.
 • Zaterdag 11.00 - 11.30 uur; zwemles voor kinderen. Leren zelfstandig zwemmen van 4-8 jaar, alleen Oekrainse kinderen.
 • Zaterdag 16.00 - 16.30 uur; ouder en kindzwemmen voor baby's en peuters van 0-4 jaar.
 • Zaterdag 17.00 - 18.00 uur; zwemles voor kinderen van 7-10 jaar die al redelijk zwemmen, samen met Nederlandse kinderen
 • Zaterdag 18.00 - 19.00 uur; zwemles voor kinderen van 10-15 jaar die al goed zwemmen, samen met Nederlandse kinderen.

 

Ureterp krijgt Meet Up Café 

Op donderdag 16 juni was café It Alde Stee toneel voor het eerste Meet Up Café van Ureterp. Circa twintig nationaliteiten wonen er in het dorp, dus was uitbreiding van de succesvolle internationale avond die sinds jaar en dag in Gorredijk plaatsvindt een logische stap. 

 

Vanaf (15) september staat in Ureterp elke 3e donderdagavond voortaan in het teken van ontmoeting en ontspanning, met gesprek, hapjes en muziek te midden van vele nationaliteiten. Arnold Helmantel organiseert deze avonden met veel enthousiasme. Elkaar beter leren kennen en contact durven leggen, is belangrijk om je thuis te voelen in Nederland, weet hij. Meer informatie? Klik hier.

 

Meet Up Café Gorredijk: de 2e woensdag van de maand 

Niet alleen voor 'taal en communicatie', maar ook gewoon leuk en gezellig: het maandelijkse Meet Up Café in Gorredijk. Het meest internationale, multiculturele café van Opsterland en omstreken. 

 

Woensdag 11 mei was de aftrap, na een gedwongen pauze van twee jaar door corona. Het was direct een succes, zo'n 50 bezoekers genoten van muziek en gesprekken over het thema 'vrijheid'. Hierboven kunt u een filmpje van de avond bekijken. Woensdag 8 juni was de tweede editie van dit jaar: ook met een goede opkomst, gezelligheid en geanimeerde gesprekken. 

 

Na de zomervakantie (14 september) bent u van harte welkom, entree is gratis en aanmelden is niet nodig. Klik hier voor meer informatie over het Meet Up Café.

 

Ontspannen met paarden

Manege Onder De Linde in Beetsterzwaag organiseert elke vrijdagmiddag activiteiten over of met paarden voor Oekraïense kinderen. Meedoen? Neem contact op met de manege via info@manegeonderdelinde.nl  of klik hier voor meer informatie. De SA! schreef er een artikel over. Klik hier om het artikel te lezen.

 

 

Gratis fietsles

Veilig leren fietsen en de nieuwe verkeersborden leren herkennen; nieuwkomers kunnen vanaf 8 juni deze zomer bij Kortezwaag gratis fietsles volgen. Bekijk de informatie in het Oekraïns hiernaast/hieronder onder 'Bestanden' voor de data en tijden. Heb je een eigen fiets dan mag je die meenemen. Als je geen fiets hebt is er een leenfiets beschikbaar. Locatie: bij sportcentrum Kortezwaag, Mientewei, 8401 AA Gorredijk. Graag opgeven bij Geerte: geerte@sportfryslan.nl  |  06 – 57 040 151.