Taal/Communicatie
Taal/Communicatie
Taal/Communicatie
← Ga terug naar het overzicht

Taal/Communicatie

Iryna geeft les op BHS:  een oorlog die kansen geeft (nieuw - 14 juli)

Iryna, in Oekraïne lerares Engels, geeft op de Burgemeester Harmsma School dagelijks Nederlandse en Engelse les.  Na de zomervakantie komen naar verwachting nog zes leerlingen bij de huidige groep van veertien kinderen. In de SA! vertelt zij dat de vlucht ook deuren opent voor deze kinderen, en het belangrijk is dit te zien ondanks alle verdriet en gemis over de oorlog in hun thuisland.  

 

Uitverkoop Bibliotheek Gorredijk 

Alle boeken mee voor maar 1 euro p/st; in de eerste week van juli houdt Bibliotheek Gorredijk een verkoop van kinderboeken. De bibliotheek vernieuwt de leesboeken die kinderen op scholen kunnen lezen en de huidige schoolcollectie gaat in de verkoop. 

  • Zaterdag 2 juli
  • Woensdag 6 juli
  • Vrijdag 8 juli
  • Zaterdag 9 juli

Contant geld en een tasje mee naar Leitswei 2A Gorredijk (dus niet bij de bibliotheek zelf). Openingstijden en meer informatie op de website van De Bibliotheek Zuidoost Friesland.

 

Taalles in Gorredijk: voorlopig vol (update - 9 juni)

De eerste taalles in Gorredijk van het nieuwe docenten-duo Bonnie en Geartsje op woensdag 8 juni kende een grote opkomst. Maar liefst 21 leergierige Oekraïners verzamelden zich in De Skâns voor de Nederlandse les. En dan waren er ook nog twee verhinderingen doorgegeven, wat het totaal brengt op 23 deelnemers. Bonnie en Geartsje hebben de groep gesplitst en geven nu les aan twee groepen van elk 11 à 12 deelnemers. Dat is een mooi aantal voor een les met voldoende interactie. Daarom worden vooralsnog geen nieuwe deelnemers toegelaten. Aanmelden kan wel, maar voor nieuwe belangstellenden maken we een wachtlijst en bij voldoende belangstelling kijken we of we een nieuwe groep kunnen starten. Een vaste groep zonder wisselingen maakt ook dat iedereen in de groep 'hetzelfde heeft gehad' en er daarom kan worden voortgeborduurd op de inhoud van eerdere lessen, die dan ook bij iedereen bekend is.

 

Taalles in Gorredijk: nieuwe docenten en andere dagen

Op 30 mei jl. gaf Lies haar laatste taalles in Gorredijk. Vanaf woensdag 8 juni wordt de Nederlandse taalles in Gorredijk gegeven door Bonnie en Geartsje. De lessen zijn op maandag en woensdag van 19:00 tot 20:00 uur in De Skâns (linker ingang). Meedoen kan nog! Gewoon langskomen op woensdag 8 juni om 19:00 uur en aanmelden bij de docenten. Succes Bonnie en Geartsje en bedankt Lies!

 

Taalles in het nieuws 
Behalve de SA! (zie hieronder) besteedde ook Omrop Fryslân aandacht aan de taallessen in Opsterland. Klik hier voor het artikel (met video).

 

Taalles in Gorredijk 

De taalles in Beetsterzwaag (zie hieronder) is zo succesvol dat de groep te groot wordt. Daarom starten we op maandagavond én donderdagavond ook een taalles-groep in Gorredijk. Opgeven mag (06 1342 1602 of jos@codehans.nl), maar gewoon langskomen en meedoen is ook goed. De les begint om 19:00 uur in De Skâns, Loaijersstrjitte 2, Gorredijk (de linker ingang). 

 

Dat taal spreken en lezen ook nieuwe vrienden oplevert, blijkt uit het verhaal van Wouter, Evert, Lies en Jos. SA! media beschrijft in een artikel van 19 mei hoe het lesinitiatief uitgroeide tot 4 avonden in 2 dorpen in de gemeente Opsterland.

 

Meet Up Café in Gorredijk 

Niet alleen voor 'taal en communicatie', maar ook gewoon leuk en gezellig: het maandelijkse Meet Up Café in Gorredijk. Het meest internationale, multiculturele café van Opsterland en omstreken. Woensdag 11 mei begint het weer, om 20:00 uur in Muziekcafé De Compagnon aan de Hoofdstraat 70 in Gorredijk. Klik hier om meer te lezen over het Meet Up Café en klik hier om te lezen wat de SA schreef over de herstart van het Meet Up Café. De mensen uit Oekraïne zijn van harte welkom, maar ook hun gastgezinnen, betrokken vrijwilligers en ... nou ja: iedereen!
 

Jeugdbieb 

Een platform met ontzettend veel informatie voor iedereen van 0 tot 99 jaar is de website Jeugdbieb.

Je kunt zoeken op groep 1 t/m 8, peuters, leerkracht materiaal enzovoort. Een voorlees-podcast ingesproken door Oekrainse schrijvers, een kleurplaat downloaden, Oekrainse volksverhalen lezen, of boeken zoeken over oorlogstijd: het is allemaal verzameld op 1 plek en direct toegankelijk in de Oekrainse taal. 

 

Afvalscheiding 

Het Nederlandse afvalscheidingssysteem is niet altijd duidelijk voor onze Oekraïense gasten. Containers zitten soms vol met van alles en nog wat. In het document hiernaast/hieronder staat een overzicht met uitleg en data. Het document is specifiek voor Nij Beets, maar u kunt dit als voorbeeld gebruiken om de ophaal- en sorteerafspraken te bespreken. De Omrin-app of website is ook handig om daarbij te gebruiken.

 

Vertaalprogramma 

Dit (nieuwe) gratis vertaalprogramma wordt ons van verschillende kanten toegestuurd: https://pryv.it/ . Werkt op de mobiele telefoon of op meerdere telefoons tegelijk, nadat ze met een code zijn geschakeld.

 

De (gratis) Google Translate App is waarschijnlijk ook geen onbekende. Maar wist je dat je een foto kunt maken van een tekst die dan direct op het scherm wordt vertaald.

 

Taalles in Beetsterzwaag 

Voor Oekraïners die (de eerste beginselen van het) Nederlands willen leren, is er taalles in Beetsterzwaag. Woensdag 13 april was de eerste les. Er waren 24 cursisten. De les wordt gegeven door een Nederlandse docent die Engels spreekt. Er is een aantal cursisten aanwezig dat goed Engels spreekt, dus met wat onderlinge hulp kunnen ook mensen meedoen die Engels niet machtig zijn. De Ontmoetingskerk (Achter De Hiemen 41 - tegenover De Buorskip) stelt de cursusruimte beschikbaar. Er is ook kinderopvang. 

 

De lessen zijn vanaf nu elke maandag én donderdag om 18:30 uur. De les duurt een uur. Aanmelden voor de taalles kan bij: wouterdevlugt@kpnplanet.nl .

 

Gratis taalprogramma

Oekraïense vluchtelingen die willen kennismaken met de Nederlandse taal, kunnen gebruik maken van het gratis taalprogramma van Educatieve Uitgeverij KleurrRjker. Klik hier voor meer informatie.

 

Taalcafé

Elke maandagochtend is in de bibliotheek in Gorredijk het Taalcafé. Iedereen die (beter) Nederlands wil leren, is welkom. Klik hier voor de facebookpagina van het Taalcafé. Ook in Ureterp is een Taalcafé, op dinsdagmiddag. Deelname aan de taalcafés is gratis. Meer informatie bij Marissa van Code Hans (klik hier voor haar contactgegevens).
 

Informatieblad 'welkom'

In Nij Beets wordt een informatieblad verstrekt aan de Oekraïners die in de pastorie (gaan) verblijven. Je vindt het informatieblad hiernaast/hieronder onder 'Bestanden'. Ter inspiratie en om aan te passen voor eigen gebruik. De vertaling is gecheckt door een Oekraïense tolk.