Gezondheidszorg
Gezondheidszorg
Gezondheidszorg
← Ga terug naar het overzicht

Gezondheidszorg

Op deze pagina staat informatie over gezondheid. Hierbij moet u denken aan gezondheidsklachten, gezondheidsrisico's of zaken rondom zorgverzekeringen.

 

Coronatesten (nieuw - 1 november) 

De laatste weken is er weer een piek te zien in het aantal besmettingen met het coronavirus. Juist op dit moment is het belangrijk om anderen rondom u te beschermen. Zodra de Oekraïners (milde) klachten hebben of als zij in aanraking zijn gekomen met besmette personen, is het belangrijk om een test te doen.

Om de Oekraïners tegemoet te komen heeft de gemeente Opsterland coronatesten beschikbaar gesteld. Deze testen kunnen zij gratis op afspraak afhalen bij het kantoor van Code Hans. Ze mogen de coronatesten ook eerder afhalen, zo hebben zij altijd een voorraad in huis om adequaat te kunnen handelen. 

 

 • Contactpersoon: Raimondo de Vries
 • Telefoon: 06-1121 6334
 • Afhaallocatie: de Skâns
 • Adres: Loaijersstrjitte 2, 8401 DV Gorredijk

 

Giftige paddenstoelen (18 oktober)

Onder Oost-Europeanen zijn gevallen bekend van vergiftiging door het eten van wilde paddenstoelen. Het is in vele gemeentes gedoogd om maximaal 250 gram te plukken voor eigen consumptie, alleen deze regel geldt niet in de gemeente Opsterland! 

Vele paddenstoelen kunnen erg giftig zijn. Pluk en consumeer daarom geen paddelstoelen in de gemeente Opsterland. In andere gemeentes kan dit worden gedoogd worden, maar wees je bewust van de mogelijke risico's. 

 

 • Het plukken gebeurt op eigen risico.
 • Realiseer je dat er veel zeer giftige paddenstoelen zijn. Sommige paddenstoelen kunnen door ze alleen maar aan te raken al vergiftiging veroorzaken.
 • En let op: deze regels voor het plukken gelden voor de gebieden van Staatsbosbeheer. Er zijn ook terreineigenaren die het plukken van paddenstoelen helemaal niet toestaan.

 

Vergoeding bril (14 oktober)

Bij Pearl of Specsavers kunnen Oekraïense vluchtelingen (vanuit de RMO-zorgverzekering, waar alle Oekraïners onder vallen) een gratis bril uitzoeken van maximaal € 50. De kosten voor een volledige bril (montuur + glazen) mogen niet meer dan € 50 bedragen. Het is dus niet mogelijk om een duurdere bril uit te zoeken en het verschil zelf bij te leggen. Ook mogen nieuwe glazen worden gezet in het huidige montuur, mits de kosten voor de nieuwe glazen onder de € 50 blijven. 

 

Update (14 oktober): inmiddels hebben we een verhaal uit de praktijk gehoord waarbij de opticien aangeeft nieuwe glazen in een bestaand montuur niet te kunnen declareren. Vanuit de regeling RMO wordt desgevraagd nog steeds gezegd dat dat wel kan. Verwarrend. Goed om vooraf even na te vragen bij de opticien. Misschien heeft de opticien een oplossing.

 

Poster mondzorg

We kregen een poster van de KNMT in het Oekrains: hieronder en hiernaast vindt u deze als bijlage. Brengt u de tandbehandelingen vooral onder de aandacht !

 

Handige website

We kregen de tip voor een handige website met zorginformatie voor Oekrainse vluchtelingen. Het onderwerp blijft ingewikkeld, en per 1 juli jl. is er weer een verandering geweest. Op deze website kan je met zoekwoorden, de vraag & antwoord rubriek of de trefwoordenlijst hopelijk weer wat verder komen in de zoektocht. Beschikbaar in Nederlands, Engels en Oekrains. 

 

Particuliere zorgverzekering opgezegd per 1 augustus

Er is weer nieuws over de vergoeding van zorgkosten. De Rijksoverheid heeft een informatieblad gemaakt met alle vragen & antwoorden, zie bijlage. Hierin lees je over wat precies in het RMO-zorgpakket wordt vergoed of hoe te declareren.

 

Samengevat maakt het verschil of je werkt, en of je een BSN hebt:

 • De Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) is voor vluchtelingen met Burgerservicenummer. De vergoedingen zijn binnen de RMO ruimer dan de RMA. Zorgkosten van niet-werkenden vallen per 1 juli al onder de RMO.
 • Oekraïners die al een zorgverzekering hadden afgesloten (vaak de werkenden) worden opgezegd door de zorgverzekeraar. Ook alle ontheemden die werken, vallen namelijk straks onder de RMO: van 1 augustus 2022 tot 1 maart 2023 geldt voor hun deze zorgkostenoplossing.

Let op: zij hebben wellicht zorgtoeslag aangevraagd om hun zorgverzekering te kunnen betalen. Dit recht komt te vervallen nu zij gebruik kunnen maken van de RMO. Het kabinet heeft besloten de zorgtoeslag van augustus niet terug te vorderen. Maar zet dit wel tijdig stop bij de Toeslagen / Belastingdienst!

Let op: zorg geleverd na 1 juli kunt u beter ‘opsparen’ en na 1 augustus declareren ten laste van de RMO.

 • Zorg aan ontheemden zonder Burgerservicenummer blijft ‘gewoon’ gedeclareerd bij het CAK, zij blijven vallen onder de RMA regeling (asielzoekersregeling). De RMA vergoedt alleen noodzakelijke basiszorg.

 

Per 1 juli nieuwe regeling zorgkosten; RMA wordt aangevuld met RMO

Per 1 juli treedt een nieuwe regeling in werking: de RMO. Dit staat voor Regeling Medische zorg Ontheemden. Deze regeling stelt een bedrag beschikbaar van €250 per ontheemde (per Oekraïnese vluchteling) voor zorg die niet door de subsidieregeling voor zorgkosten van Oekraïners (zonder werk) wordt vergoed. Die subsidieregeling ‘medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden’, die via het CAK verloopt, vergoedt namelijk alleen zorg uit de basisverzekering. Daardoor wordt een aantal belangrijke vormen van zorg, waaronder een tandartsbehandeling voor 18+, niet vergoed. Met de RMO-regeling wordt dat probleem opgelost. Meer informatie over de regeling in relatie tot mondzorg vindt u op de website KNMT.

 

Gewoon naar lokale zorgverleners 
Oekraïense vluchtelingen kunnen naar de plaatselijke huisarts, apotheek (op recept) en gebruik maken van noodzorg. Bij een aantal zorgvoorzieningen is, als gebruikelijk, verwijzing door de huisarts nodig. Voor zorg uit het basispakket verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne worden de zorgkosten vergoed vanuit een subsidieregeling. Let op: niet alles valt binnen het basispakket, dus niet alles valt binnen die subsidieregeling. Zo is bijvoorbeeld tandheelkundige hulp bij volwassenen niet gedekt. Kijk bij twijfel naar de dekking via onderstaande link bij 'vragen en antwoorden'.

 • Oekraïners (die niet werken) kunnen een speciale subsidieregeling 'medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden' gebruiken. Eerder was dit de 'regeling onverzekerbare vreemdelingen'. Informatie over deze regeling staat hier.
 • Oekraïners die werken moeten een 'gewone' Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Zij moeten dit zelf aanvragen. Daarbij kunnen ze eventueel kiezen voor aanvullende pakketten. Uit praktijkverhalen horen wij dat de in Friesland bekende verzekeraars De Friesland en FBTO goed uit de vergelijking komen. Ook hebben we uit de praktijk vernomen dat bij een verzekering voor een deel van het kalenderjaar de premie verschuldigd is voor de resterende maanden en het eigen risico naar rato geldt, maar de dekkingsbedragen (zoals bijvoorbeeld 500 euro tandheelkundige hulp) wel in hun geheel besteed kunnen worden (dus die niet naar rato). In voorkomende gevallen is het verstandig om dit  bij de verzekeraar van keuze te checken.

Verder loont het waarschijnlijk de moeite om zorgtoeslag aan te vragen. Daarvoor is een DigiD nodig. Die kan met het BSN worden aangevraagd. Oekraïners hebben een BSN als ze staan ingeschreven bij de gemeente.

 

Psychische hulp 
De gemeente kijkt nog naar psychische ondersteuning specifiek voor de Oekraïense vluchtelingen. Verwijzing naar psychische hulp is mogelijk, ook voor deze groep, via een huisarts (mogelijk met inzet van de POH GGZ) of het gebiedsteam van de gemeente. Het gebiedsteam heeft mensen vrijgemaakt voor de Oekraïense vluchtelingen . Die consulenten zijn ’s ochtends op het gemeentehuis aanwezig met een ‘zorgloket’. Bellen kan ook: 0512 386 222.

Een nadeel van doorverwijzing in het reguliere circuit zijn de lange wachtlijsten. Een alternatief kan zijn 'wereldpsychologen'. Klik hier voor meer informatie over deze organisatie. Ook in Opsterland zelf zijn verschillende professionals te vinden die een bijdrage kunnen leveren aan het geestelijk welbevinden van de vluchtelingen. We hebben hiervan geen lijst beschikbaar. We kunnen wel helpen een professional te vinden. Aandacht en steun van buren, dorpsgenoten en andere betrokkenen is daarnaast altijd positief, maar het is wel van belang om te zien wanneer naast een luisterend oor en een arm om de schouder ook professionele hulp nodig is.

 

Coronatest

De gemeente heeft gratis corona-zelftesten beschikbaar gesteld. Je kunt ze krijgen via Code Hans. De testen kunnen worden gebracht tegelijk met het voedselpakket. Aanvragen via oekraine@codehans.nl of via de contactpersoon van je regio: klik hier om te kijken wie dat is.

 

Hulp voor dieren uit Oekraïne

Soms arriveren vluchtelingen samen met hun huisdier. De Dierenbescherming heeft in samenwerking met andere dierenhulporganisaties speciale zorg hiervoor opgestart. Veel vluchtelingen hebben die “weg” al gevonden en noodhulp voor hun hond of kat gekregen. Op de site Hulp voor dieren uit Oekraine kunt u veel informatie vinden (in Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch) over de zorgverlening aan dieren uit Oekraïne. Er kan een afspraak worden aangevraagd voor medische behandeling, check-up of vaccinatie. 

 

Gaat u huisvesting aanbieden aan vluchtelingen met dieren? Ook deze huisdieren kunnen door de oorlog en de vlucht hele nare ervaringen hebben gehad. Verder kent Oekraine nog een hoog aantal besmettingen met Rabiës. Zijn de dieren wel volledig gevaccineerd? Het is zaak goed na te denken voordat je eraan begint, en kennis te nemen van de veterinaire zorg die in Nederland verplicht is. 

 • Zorg dat de eigenaar met zijn huisdier langs een Nederlandse dierenarts gaat. Je kunt de eigenaar van het huisdier helpen de keus voor een dierenarts te maken. Die dierenarts zal dan zorgen voor de nodige zorg en het beperken van eventuele infectierisico’s voor alle betrokkenen
 • Lees het informatieblad 'opvang dieren gastgezin' hiernaast/hieronder aandachtig door voor de andere tips.