Vervoer
Vervoer
Vervoer
← Ga terug naar het overzicht

Vervoer

Rijbewijzen Oekraïense (nieuw - 14 september)

Oekraïense rijbewijzen voor personen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen, zijn geldig in de hele Europese Unie (EU). Dit geldt voor alle soorten rijbewijzen (A, B, C, D). Deze regeling geldt ook voor verlopen Oekraïense rijbewijzen. De Oekraïense regering heeft de rijbewijzen automatisch verlengd tot na de noodtoestand van het land. Rijbewijzen in Cyrillisch schrift zijn ook geldig. Met andere woorden, alle rijbewijzen voor Oekraïners (verlopen of niet verlopen) zijn geldig in Nederland tot nader order. 

 

Zijn Oekraïners hun rijbewijs verloren of is deze gestolen? Dan mogen zij op dit moment niet autorijden.

 

Momenteel is het niet mogelijk om een rijbewijs te halen in Nederland voor Oekraïners die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Het is wel mogelijk om rijlessen te nemen in Nederland om rijervaring op te doen. Ook kunnen Oekraïners een rijexamen afleggen. Dit heeft echter geen zin, gemeentes kunnen geen rijbewijzen afgeven aan mensen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen.

 

Oekraïense rijbewijzen in ieder geval geldig tot 4 maart 2024 (11 januari)

In de bijeenkomst van 10 januari jl. (lees hier over de bijeenkomst) werd aan het eind opgemerkt door een van de aanwezigen dat de Oekraïense rijbewijzen vanaf 4 maart 2024 niet meer geldig zijn en dat Oekraïners daarom tijdig moeten beginnen met rijlessen, aangezien ze voor die datum theorie en praktijkexamen moeten doen voor een Nederlands rijbewijs.

Deze opmerking is te stellig!!

Degene die deze opmerking maakte, had dit geconcludeerd uit het stukje hieronder. Daar staat dat:

- de geldigheidsduur van Oekraïense rijbewijzen aansluit op de looptijd van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming;

- die richtlijn met een jaar is verlengd en voorlopig loopt tot 4 maart 2024;

- het rijbewijs van Oekraïense vluchtelingen dus vooralsnog geldig is tot 4 maart 2024.

Er staat niet dat het rijbewijs definitief niet meer geldig is vanaf 4 maart 2024!! Het kan namelijk heel goed zijn dat de richtlijn opnieuw met een jaar wordt verlengd en de geldigheid van het rijbewijs dus ook. Dus wat hierover gisteren werd gezegd in de bijeenkomst klopt niet!

 

Oekraïense rijbewijzen geldig tot 4 maart 2024 (nieuw - 9 december) 

We horen van verschillende mensen dat er, nota bene door deskundige organisaties als CBR en RDW, verkeerde informatie wordt verstrekt over de geldigheid van het rijbewijs van Oekraïense vluchtelingen. Normaalgesproken geldt dat wanneer buitenlanders in Nederland gaan wonen hun rijbewijs nog 185 dagen geldig is en daarna niet meer. Voor de Oekraïners is dat anders. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben bescherming in Nederland krachtens de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Die Richtlijn Tijdelijke Bescherming geeft in Nederland recht op opvang, medische zorg, onderwijs voor kinderen, de mogelijkheid om te werken, etc. De richtlijn liep eerst tot 4 maart 2023, is met een jaar verlengd en loopt voorlopig tot 4 maart 2024. In september jl. is besloten om de geldigheidsduur van Oekraïense rijbewijzen te laten aansluiten op de looptijd van deze Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Het rijbewijs van Oekraïense vluchtelingen is dus vooralsnog geldig tot 4 maart 2024. En dus geen 185 dagen, hebben we ook CBR en RDW laten weten, met het verzoek dit intern beter te communiceren. Het zou immers jammer zijn dat iemand bijvoorbeeld zijn of haar baan opzegt in de onterechte veronderstelling dat ze niet meer mogen rijden. Voor informatie over rijbewijzen en andere zaken op de website van de rijksoverheid klik hier.

 

Voorzieningen Regeling Opvang Oekraïense Ontheemden (nieuw - 8 november) 

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen met een geldig reisdocument vanuit Nederland naar Oekraïne of landen in de Europese Unie reizen. In deze circulaire staat welke vormen van vertrek er zijn en hoe gemeenten daarmee kunnen omgaan. Ook staat er wanneer gemeenten het recht op voorzieningen uit de ROOO (Regeling Opvang Oekraïense Ontheemden) voor Oekraïense vluchtelingen kunnen beëindigen.

Klik hier voor aanvullende informatie.

 

Oekraïense rijbewijzen geldig tot 4 maart 2023 (2 september) 

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben bescherming in Nederland krachtens de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. De Richtlijn Tijdelijke Bescherming geeft in Nederland recht op opvang, medische zorg, onderwijs voor kinderen, de mogelijkheid om te werken, etc. Die richtlijn loopt vooralsnog tot 4 maart 2023.

Recent is besloten om de geldigheidsduur van Oekraïense rijbewijzen hierop te laten aansluiten. Het rijbewijs van Oekraïense vluchtelingen is geldig tot en met 3 maart 2023. Hiermee is het probleem opgelost dat Oekraïense rijbewijzen na zes maanden hun geldigheid verliezen (een aantal Oekraïners is ondertussen zes maanden in Nederland/Opsterland).

Klik hier voor aanvullende informatie.

 

Geldigheid rijbewijs controleren!

Wist u dat maximaal 6 maanden na vestiging in Nederland met een Oekraïens rijbewijs gereden mag worden? Er zijn veel mitsen en maren voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Er moet misschien opnieuw examen gedaan worden, zowel theorie als praktijk. Verdiep u daarom tijdig in de mogelijkheden en bekijk websites als ANWB, RDW en CBR. We hebben een samenvatting als bijlage opgenomen.

 

Geen gratis OV meer

Per 1 juni reizen Oekraïners niet meer gratis met het OV. In de trein of bus zal gechipt moeten worden. Een anonieme kaart om saldo op te zetten koopt u bij bijvoorbeeld Primera of Albert Heijn, hier staan ook de opwaardeerapparaten.

 

Wanneer Oekraïners in de gemeente komen wonen en er zijn kinderen bij die naar de middelbare school gaan, kunnen deze kinderen wel twee maanden lang gebruik maken van gratis leerlingenvervoer (met het OV). Aanvragen kan via Code Hans.

 

Gratis met de trein

In verschillende media is melding gemaakt van de mogelijkheid voor Oekraïense vluchtelingen om op vertoon van een Oekraïens paspoort gratis te reizen met het openbaar vervoer in Nederland. Klik hier voor het bericht in de Leeuwarder Courant en klik hier voor het bericht op OV-NL (de vereniging van openbaar vervoerbedrijven in Nederland). Klik hier om het bericht van de NS te lezen

 

In meer recente berichtgeving staat dat het vrij reizen van toepassing is op de reis naar een opvanglocatie in Nederland of dóór Nederland naar een opvanglocatie in het buitenland. Dat zou met documenten moeten worden aangetoond. In de berichtgeving (zoals bovenstaande links) staat dit niet expliciet vermeld. Uit praktijkverhalen blijkt dat naar die 'bewijsdocumenten' niet altijd wordt gevraagd. Maar soms ook weer wel. Klik hier om te lezen wat OV Magazine schrijft over de onduidelijkheid.