Werk
← Ga terug naar het overzicht

Werk

Banenmarkt voor Oekraïners (nieuw - 22 oktober 2023)

Op woensdag 25 oktober a.s. van 10:00 tot 12:00 uur is er een banenmarkt voor Oekraïners in de centrale hal van het gemeentehuis in Drachten. Er komen tien uitzendbureaus en een werkgever. Bij bezoek aan de banenmarkt is het handig om een CV mee te nemen en een ingevuld inschrijfformulier (staat hiernaast of hieronder onder 'Bestanden'). Neem bij voorkeur voldoende kopietjes mee om achter te laten.

 

Werken via AB vakwerk (31 oktober 2022)

Mocht je het stilzitten al helemaal zat zijn, dan heeft AB vakwerk wel wat voor jou! Je kan zelf bepalen hoeveel uur je wil gaan werken en hoe je dat wil gaan doen.

Zij werken volgens alle regels zodat jij krijgt waar je recht op hebt.

Jij krijgt dus gewoon jouw salaris. Daarbovenop doneert AB Vakwerk €1,- / 32,75 грн voor elk uur dat jij werkt aan 'Samen in actie voor Oekraïne'

 

Stuur Zhenia een WhatsApp bericht in het Oekraïens! 

 

 

Tijdelijk werk ijsproductiebedrijf (28 oktober 2022)

Van De Jong’s IJs in Gorredijk is op zoek naar een aantal medewerkers voor volgende week.

Ze hebben mensen nodig voor volgende week dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Lijkt het jou leuk om een aantal dagen in de productie/inpak te werken, dan kunt u contact opnemen met Tessa.

Mocht je het werk leuk vinden, dan kan er in de toekomst gekeken worden of je vaker ingezet kan worden.

 

  • Contactpersoon: Tessa
  • Nummer: 06-11277254
  • Bedrijf: De Jong's Ijs Retail
  • Locatie: Skipmakker 2c, 8401 JG, Gorredijk

 

Werken in loondienst (31 maart 2022) 

Oekraïners die dat willen, mogen aan het werk. In een brief van 30 maart schrijft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer:
- (werken mag)
Gelet op de uitzonderlijke situatie van de oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende vluchtelingenstroom, wil het kabinet ontheemden uit Oekraïne die dit willen zo snel mogelijk de kans bieden om te werken.
- (zonder vergunning)
Gelet hierop geldt de vrijstelling van de tewerkstellingsvergunningsplicht met terugwerkende kracht vanaf 4 maart 2022.
- (als de werkgever dat op tijd meldt bij het UWV)
Vanaf 1 april 2022 moet elke werkgever een melding doen bij UWV indien er een vreemdeling op grond van deze vrijstelling werkzaam is. Een aanvraag om een tewerkstellingsvergunning die is ingediend voor 1 april 2022, wordt beschouwd als een melding. Niet-melden is een overtreding, en beboetbaar gesteld in de Wet arbeid vreemdelingen. Zij moeten ten minste twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden bij UWV melden dat zij een vreemdeling op grond van de vrijstelling tewerkstellen. Tot en met 15 april 2022 geldt een overgangsperiode waarin werkgevers de mogelijkheid krijgen om een melding te doen, ook wanneer de werkzaamheden al zijn aangevangen.
- (en de werknemer is ingeschreven bij de gemeente)
Ontheemden uit de Oekraïne kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente, inclusief gemeentelijke opvang waar zij (tijdelijk) verblijven. Zij worden automatisch ingeschreven in de Basis Voorziening Vreemdelingen (BVV) en zijn daarmee bekend bij de IND en krijgen een BSN. Zonder een BSN kan een vreemdeling in Nederland niet werken voor een Nederlandse werkgever. De werkgever heeft een BSN nodig voor opgave van de loonbelasting. Daarnaast kan de vreemdeling met een BSN een bankrekening openen in Nederland. 

 

Vrijwilligerswerk (31 maart 2022)

Oekraïners mogen vrijwilligerswerk doen. Wat voor alle vrijwilligers geldt, is ook hier van belang: een goede match, goede begeleiding, goede afspraken, etc.

De gemeente heeft een collectieve secundaire vrijwilligersverzekering afgesloten bij Centraal Beheer Achmea. Collectief: alle vrijwilligers in Opsterland zijn verzekerd (ongevallen, eigendommen, aansprakelijkheid). Secundair: voor zover hun eigen verzekering dat niet dekt. Oekraïense vluchtelingen die vrijwilligerswerk doen, vallen ook onder die verzekering, zo heeft de gemeente bevestigd. Klik hier om meer te lezen over de vrijwilligersverzekering (in het algemeen, niet specifiek voor Oekraïners).

 

Inkomsten uit werk

Klik hier om meer te lezen over inkomsten uit werk in relatie tot het leefgeld van de gemeente.